Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΝΑΙ, ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιστή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων των προηγούμενων κυβερνήσεων έρχεται για ακόμη μια φορά να τσακίσει κοινωνικά αγαθά και κεκτημένα ολόκληρου αιώνα. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος συμπυκνώνει τη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης και των «εταίρων» στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα του λαού.  Η επίθεση αυτή δεν αφορά μόνο τους σημερινούς εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους  ή τους συνταξιούχους. Αλλά το σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα εμάς τη νεολαία!  Όμως ας δούμε, μερικές από  τις πτυχές του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό…

·      Τριπλασιασμό στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών έως το 2020. Οι εισφορές θα αυξηθούν σταδιακά από 7% στο 20% επί του εισοδήματος τους, με προφανή συνέπεια τον αφανισμό τους.
·      Τεράστια αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες (αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, και άλλες άτυπες μορφές -διαδεδομένες για τους νέους εργαζόμενους- μαύρης μισθωτής εργασίας) που αγγίζει 300-400% σε σχέση με σήμερα. Έτσι, σε συνδυασμό με τη  φορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ με προκαταβολή φόρου σε ποσοστό 100% (δηλαδή άλλο 26%), οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εργάζονται για να πληρώνουν πάνω από 70% του εισοδήματός τους στο Κράτος, προκειμένου να καλυφθεί η ακάλυπτη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους! Επιπλέον, καταργείται η ελάφρυνση της πρώτης πενταετίας για τους νέους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας.
·      Όριο συνταξιοδότησης στα 62, με 40 χρόνια ασφάλισης , αλλιώς  στα 67, σε μια περίοδο που κανείς δεν δουλεύει – ιδιαίτερα ασφαλισμένος - από τα 22 και μεγάλη μείωση νέων και παλιών συντάξεων, με τρόπους που δεν γίνονται σαφείς από τα υπουργικά χείλη, αλλά υποκρύπτονται στα ψιλά γράμματα του νομοσχεδίου (ατομικός υπολογισμός με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου και όχι της καλύτερης πεντετίας  κ.ά.).
·      Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ που ωθεί 300.000 οικογένειες κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας, αν λάβουμε υπόψη ότι το επίδομα λαμβάνουν χαμηλοσυνταξιούχοι, παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους και άνθρωποι με αναπηρία από 80% και άνω.
Πώς αγγίζει εμάς αυτό το ασφαλιστικό;
Αφενός γιατί αφορά τους γονείς, τους παππούδες, τα αδέρφια, τους φίλους μας!
Αφετέρου δε, σε μια περίοδο που η επαγγελματική μας προοπτική είναι σκοτεινή υπόθεση -αφού τα πτυχία και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα πλήττονται ήδη από την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση- ένα τέτοιο ασφαλιστικό έρχεται να βάλει ταφόπλακα στα δικαιώματά μας- καθώς πλέον δε μας απειλεί μόνο η ανεργία, αλλά ακόμα και να βρούμε δουλειά ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ το να ασκούμε το επάγγελμά μας, πράγμα που μας εξωθεί κατ’ αρχήν στην ΑΝΕΡΓΙΑ και κακήν κακώς στη ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Όσον αφορά εμάς τους εκπαιδευτικούς, αν δουλέψουμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταλήξουμε αντί να πληρωνόμαστε, να χρωστάμε κιόλας, αν πάλι δουλέψουμε, όπως οι περισσότεροι στον δημόσιο τομέα, το να περάσει ένα τέτοιο ασφαλιστικό θα αποτελέσει σκαλοπάτι για αντίστοιχα βάρβαρα μέτρα και στους δημόσιους υπαλλήλους.
Είναι πασιφανές επομένως, πόσο δύσκολο θα είναι να ασκήσουμε το επάγγελμα μας. Τώρα με αυτό το νομοσχέδιο το μόνο που μας περιμένει είναι να δουλεύουμε σαν τα σκυλιά, και όχι μόνο δεν θα έχουμε να ζήσουμε, αλλά θα χρωστάμε κιόλας. Το να περάσει ένα τέτοιο ασφαλιστικό είναι που θα τσακίσει το σύνολο της κοινωνίας και που θα έχει φορτώσει την κυβέρνηση μόνο με νίκες σε βάρος του λαού, καθώς θα έχει υλοποιήσει ένα από τα πιο στρατηγικά κομμάτια της μνημονιακής της πολιτικής. Γι’ αυτό και η μάχη απέναντι σε αυτά τα μέτρα και η πτώση του ασφαλιστικού είναι υπόθεση όχι μόνο των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, αλλά και των ίδιων των φοιτητών. Αυτή η πραγματικότητα δεν χωρά ούτε εμάς ούτε τις ανάγκες μας!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να περάσει το νομοσχέδιο όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα, αφού πάντα το ζήτημα του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πολιτικές μάχες. Ήταν τόσο δύσκολο για τις κυβερνήσεις εδώ και 25 χρόνια να μεταρρυθμίσουν το ασφαλιστικό γιατί προσέκρουαν πάντα στις μαζικές  και δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Και σήμερα άλλωστε φαίνεται ότι το ασφαλιστικό αποτελεί κομβικό σημείο. Οι κινητοποιήσεις αγροτών, δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών κλπ ήδη έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην κυβέρνηση. Σε αυτούς τους αγώνες οφείλουμε κι εμείς να συμβάλουμε, κινητοποιώντας τους φοιτητικούς μας συλλόγους, συμμετέχοντας στα γεγονότα, πείθοντας φίλους, συγγενείς και συμφοιτητές ότι μας αφορά όλους. Οφείλουμε να απαντήσουμε πρωτοπόρα και οι σύλλογοί μας να πάρουν αποφάσεις άμεσα καταδικάζοντας το νομοσχέδιο αυτό και συμμετέχοντας στις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό, δίπλα στους αγρότες και τους επαγγελματίες που κινητοποιούνται.
Είναι ζήτημα που ενώνει ολόκληρο το λαό και αναδεικνύει τις εργασιακές συνθήκες και την προοπτική που ετοιμάζουν για όλους μας. Τα κανάλια και ο κ.Κατρούγκαλος θέλουν να μας πείσουν ότι αφορά δήθεν «προνομιούχους» και να διασπάσει την ενότητά μας. Όμως, οι χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες που ήδη  ίσα-ίσα  επιβιώνουν, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι αυτό το νομοσχέδιο θα είναι η οριστική τους καταδίκη στη φτώχεια, την ανεργία και τη μετανάστευση. Γνωρίζουν ότι, παρά τα ψέματα των στελεχών του Υπουργείου, δεν προστατεύεται κανείς, ούτε οι νέοι ούτε τα «μπλοκάκια». Γι’ αυτό κινητοποιούνται μαζικά, ενωτικά και με διάρκεια και πυγμή ήδη!
Να εναντιωθούμε και να παλέψουμε ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα που έρχεται να καταστρέψει τις ζωές μας!
Δεν έχουμε το περιθώριο να μείνουμε έξω από τον αγώνα που θα δοθεί για την αποτροπή του νομοσχεδίου αυτού!
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Δεν πρέπει να περάσει! Δε θα περάσει!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4/2 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΙΣ 10 Π.Μ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου